- 20 martie 2020
- roxanaflorescu
- Niciun comentariu
Voi ce faceti de Corona?
„Omului îi poate fi luat totul, dar nu și ultima dintre libertățile omenești: aceea de a-și alege atitudinea într-un anumit set de circumstanțe, de a-și alege propriul fel de a fi”.
(Viktor Frankl, Omul in cautarea sensului vietii)
Orice criza, fie individuala, fie colectiva reprezinta in viata noastra precum intalnirea cu un val puternic, atunci cand inotam linistiti in apele oceanului. Atunci cand ne opunem curentului, vom fi tarati in deriva pe fundul oceanului, scufundati, loviti, inecati. Atunci cand ne ridicam deasupra valului si acceptam sa mergem impreuna cu curentul, suntem precum un surfer care face piruete minunate, folosindu-se de forta oceanului.
Cum ne raportam la aceasta profunda criza mondiala prin care trecem cu totii, pandemia Covid? Ne lasam striviti de greutatea fricii si anxietatii, de cantitatea enorma de stiri si informatii care induc panica si confuzie, ne gandim unde sa fugim, unde sa ne ascundem, cum sa procedam noi, copiii nostri si parintii nostri, astfel incat la sfarsit sa fim in viata? Sau putem sa tintim un pic mai sus, sa ne gandim nu doar sa supravietuim, ci sa si crestem, sa ne maturizam, astfel ca la sfarsitul acestei experiente sa fim nu doar vii, ci mult mai vii, mai bucurosi, mai puternici, mai aliniati cu noi insine si mai conectati cu ceilalti si cu viata insasi.
Pentru aceasta finalitatate, iata cateva recomandari
- Stabiliti-va un scop pentru aceasta perioada. Care este obiectivul vostru personal in aceasta experienta? Sau, dupa cum s-a exprimat un client de-al meu, “Ce faci de Corona?”. In minunata sa carte, “Omul in cautarea sensului vietii”, Viktor Frankl povesteste ca “printre alte lucruri, imi datorez supravietuirea in lagar hotararii mele de a reface manuscrisul confiscat.” Primul sau roman, in forma de manuscris fusese confiscat la intrarea in lagar, iar pe parcursul sederii la Auschwitz, Frankl a refacut manuscrisul pe bucatele de hartie furate de un coleg din birourile lagarului.
Un client de-al meu si-a cumparat o chitara si a inceput sa invete sa cante la chitara. Altul a inceput sa lucreze la o aplicatie medicala la care visa demult. Putem sa ne propunem sa ne dezvoltam o abilitate noua, sa facem sport, sa invatam o limba straina, sa incepem sa meditam, sa fim mai atenti la noi insine si sa ne cunoastem mai bine, sa petrecem un alt fel de timp cu cei din familie sau cu prietenii.
- Faceti-va un program zilnic si fiti disciplinat. Faptul ca stam acasa nu inseamna ca trebuie sa ne trezim tarziu si sa petrecem intreaga zi in pijamale. Treziti-va aproximativ la aceeasi ora ca cea din rutina anterioara pandemiei si imbracati-va moderat (nici prea scortos, nici prea lejer). Includeti in rutina zilnica sportul si miscarea, mancarea sanatoasa, munca, hobbiuri, socializarea cu cei din casa sau cu prieteni la telefon sau online, initierea de noi activitati. Culcati-va aproximativ la aceeasi ora ca cea din rutina voastra obisnuita, inainte de pandemie.
- Aveti grija de sistemul vostru imunitar. Daca vom sta cu totii inchisi in case, fara sa vedem lumina soarelui, imbibati de frica si anxietate si imbuibandu-ne compulsiv din sacii de faina, malai si zahar pe care i-am carat in ultimele saptamani de la magazin, peste 1-2 luni, cand vom incepe sa iesim (speram), vom fi cu totii devitalizati, fizic, psihic, emotional si cu un sistem imunitar foarte slabit. Mancati fructe si legume proaspete, faceti sport, iesiti la aer liber si stati la soare, in balcon, curte, in fata blocului sau in parcul alaturat, respectand recomandarile de distantare sociala.
- Aveti grija de sanatatea voastra psihica. Pe langa sanatatea fizica, in aceasta perioada echilibrul emotional este foarte important. Nu va expuneti la stiri mai mult de 30 de minute pe zi. Limitati timpul petrecut pe retelele de socializare si alte canale de comunicare, care va tin conectati la teama, panica si anxietate. Pregatiti-va o “trusa de scule pentru echilibru emotional”, pe care sa le folositi atunci cand simtiti ca tensiunea creste. Puteti include in aceasta trusa respiratia profunda, tehnici de mindfulness, meditatia ghidata, tehnici de grounding, relaxare musculara, yoga, suna un prieten, iesi la soare, scrie in jurnal, implica-te intr-o activitate relaxanta- hobby, etc. Faceti o lista cu astfel de instrumente si afisati-o intr-un loc vizibil. In conditiile in care izolarea se face in cuplu, familie sau intre prieteni, oferiti-va cat mai multa atingere, atingerea calmeaza corpul si mintea si induce o stare de relaxare.
- Pe cat posibil, nu stati singuri. Pentru cei care locuiesc in cuplu, familie sau grup de prieteni, compania oferita de ceilalti ii va ajuta sa treaca mai bine peste aceasta perioada. Pentru cei care locuiesc singuri, explorati posibilitatea de a va muta temporar sau de a primi in casa voastra un prieten, o ruda, pe cineva cu care va face placere sa petreceti timpul impreuna. Socializarea si compania oferita de ceilalti este un factor important in reducerea anxietatii, cresterea rezilientei si a capacitatii de adaptare si crestere si dezvoltare personala.
- Exprimati-va recunostinta. Izolarea la domiciliu vine cu foarte multe limitari- nu ne putem intalni cu prietenii, nu putem merge in locurile noastre preferate, baruri, restaurante, nu putem merge la film sau la concerte, activitati sportive, ne temem pentru siguranta noastra si a familiei noastre. Este o perioada foarte buna pentru a vedea cu usurinta toate binecuvantarile din viata noastra, lucruri pe care le luam de-a gata si pe care acum a venit momentul sa le recunoastem. Faceti o lista cu toate lucrurile pentru care sunteti recunoscatori- sanatatatea voastra si a familiei, locul de munca, afacerea sau activitatea lucrativa, clientii, furnizorii, familia, prietenii, casa, masina, tot, absolut tot ce este in viata noastra si ne face posibila viata de zi cu zi. Seara, la culcare, faceti o meditatie de recunostinta in care sa multumiti pentru toate aceste lucruri.
Si pandemia Corona, ca si alte incercari ale vietii noastre, va trece la un moment dat. Fie ca aceasta experienta sa fie cu cat mai putina trauma si cat mai multa intelepciune, cu cat mai putina frica si cat mai multa iubire.