- 25 ianuarie 2021
- roxanaflorescu
- Niciun comentariu
Sexul Conteaza
Ce am mai putea spune oare despre sex, un subiect atat de banal si in acelasi timp atat de sofisticat, atat de comun si in acelasi timp atat de unic, atat de intim si in acelasi timp atat de expus.
Cu totii (sau majoritatea dintre noi), am venit pe aceasta lume in urma unui episod de sexualitate. Mai lung sau mai scurt, mai intens sau mai banal, cu iubire sau fara, fiecare dintre noi am fost creati in urma unor energii sexuale care s-au manifestat si s-au intrupat. Fara sex nu am fi aici pe pamant, fara sex nu ne-am uita in acest ecran, fara sex nu am avea aceasta discutie.
Energia sexuala este energia primordiala a vietii, este energia care creeaza viata. Si pe langa viata, ea creeaza pasiune, bucurie, inspiratie, creativitate, entuziasm, deschidere, expansiune si conexiune. Freud ii spunea libido, tantricii ii spun energie sexuala si cu totii ne referim la acea forta care ne trage unii inspre altii, din dorinta de a recrea, prin corp, emotie si minte, starea de unitate si conectare din care am plecat cu totii.
In vietile noastre aglomerate in care timpul, atentia si energia noastra se scurg preponderent catre locul de munca sau activitatea profesionala, activitati de gestionare a locuintei, cresterea copiilor, pregatitul meselor, activitati pentru mentinerea sanatatii fizice si emotionale, cu greu ne mai gasim timp si pentru sex. Pentru multi dintre noi sexul nu este pe lista de prioritati, nu apare nici in cadranul activitatilor urgente, nici in cadranul activitatilor importante. Incet incet ne indepartam de aceasta activitate care pare sa isi piarda rostul, care nu ne mai incita, care nu ne mai serveste. Si astfel ajungem sa fim deprimati, lipsiti de bucuria de a trai, fara entuziasm si fara chef de viata, fara vitalitate.
Personal consider ca o viata vibranta, plina de aventura, creativitate, scop si implinire nu poate exista in absenta unei sexualitati bogate si hranitoare. Nu putem fi cu adevarat fericiti si impliniti atata vreme cat nu experiementam aceasta uniune profunda si intima, sexuala si emotionala, cu o alta persoana. Si nu este nevoie sa ma credeti pe cuvant. Iata ce ne spune stiinta.
In timpul unei partide de sex, creierul nostru produce cantitati importante de feniletilamina, endorfine, dopamina, serotonina si oxitocina, neurotransmitatori care ne ajuta sa reducem stresul, sa crestem stima de sine, sa imbunatatim starea de spirit si sa ne mentinem echilibru si sanatatea psihica.
Exista si efecte asupra sanatatii fizice cum ar fi imbunatatirea respiratiei (sexul are efect antihistaminic), imbunatateste somnul, creste speranta de viata, intinereste, ajuta la intarirea sistemului imunitar, scade riscul de cancer, boli de inima, este un foarte bun remediu pentru raceli si gripa, reducere durerea resimtita in anumite parti ale corpului.
Sexul poate fi de asemenea considerat ca o activitate sportiva, prin care se ard aproximativ 100 de calorii intr-un interval de 20 de minute. De asemenea sexul creste speranta de viata.
Studiile au aratat ca o activitate sexuala constanta este asociata cu o mai buna comunicare si relationare in relatiile de cuplu. Sexul creste nivelul de nivelul de angajament si conectarea emotionala dintre parteneri si in consecinta o sexualitate satisfacatoare este asociata cu o rata mai redusa a divorturilor.
Pentru persoanele care isi exploreaza si isi dezvolta dimensiunea spirituala, studiile in neurostiinte au arat ca in timpul unui act sexual si in timpul meditatiei se activeaza zone asemanatoare din creier, ceea ce conduce la asemanari intre experientele erotice si trairile mistice, conducand in final la posibilitatea de a experimenta, prin sexualitate, stari elevate de constiinta si chiar trairea extazului mistic.
In vreme ce intelepciunea populara ne spune ca “One apple a day keeps the doctor away”, noua intelepciunea stiintifica, psihologica si psihoterapeutica, alaturi de vechea intelepciune orientala tantrica si taoista ne arata ca “Sex matters.”