Despre psihoterapia integrativa

Niciunul dintre noi nu am avut o copilaria perfecta. Copilaria perfecta nu exista, la fel cum nu exista parintii perfecti. Nici noi insine nu vom fi parinti perfecti pentru proprii nostri copii.

Au fost momente, mai lungi sau mai scurte, mai intense sau mai putin intense, cand parintii sau ingrijitorii nostri nu au stiut, nu au putut sau nu au dorit sa ne implineasca nevoile, ne-au neglijat sau chiar abuzat fizic, verbal sau emotional.

Atunci cand un copil trece prin situatii de neglijenta sau abuz, el nu are nici capacitatea cognitiva sa inteleaga ce se intampla si sa solicite corectarea situatiei, nici capacitatea de a gestiona emotional stresul care rezulta din aceasta situatie.

Astfel se produce trauma, o intersectie intre situatia dificila de viata si psihicul fragil al copilului. Trauma produce blocaje in dezvoltare si scindari ale psihicului. Desi biologic crestem si ajungem la stadiul de adulti, din punct de vedere psihic maturizarea este incompleta, iar psihicul este fracturat.

Astfel in viata de adult apar manifestari precum stres accentuat, dificultati in a face fata provocarilor vietii, anxietate sau depresie, fobii, somatizari, dificultati de gestionarea a impulsurilor, dificultati in a mentine relatii sociale satisfacatoare, stima si cunoastere de sine redusa, comportamente sau structuri de personalitate patologice, etc.

Psihoterapia integrativa este procesul prin care dezvelim toate povestile trecutului, revizitam traumele si traim pana la capat toate emotiile netraite, de data aceasta cu psihicul de adult si in prezenta unui alt adult continator, capabil sa fie prezent in trairea noastra, care este terapeutul. In cadrul acestui proces, intelegem ce ne-a lipsit, facem doliu pentru ce am pierdut, ne acceptam si integram propria poveste de viata.

In psihoterapie devenim constienti de credintele nostre limitative, le analizam cu atentie si formulam credinte noi, adaptate realitatii. Ne crestem nivelul de inteligenta emotionala si sociala, devenim mai constienti de propriile noastre emotii, de senzatiile corporale asociate si devenim mai capabili sa le gestionam. De asemenea crestem capacitatea de empatie fata de emotiile si nevoile celuilalt si astfel putem sa construim relatii sociale de calitate inalta cu alti oameni.

Psihoterapia ne ajuta sa ne cunoastem mai bine pe noi insine, sa ne intelegem calitatile si talentele, sa gasim cai de a le pune in opera, pentru a face cele mai bune alegeri pentru viata noastra, a deveni capabili de actiune si a ne crea cea mai buna viata posibila. De asemenea ne ajuta sa ne intelegem defectele si slabiciunile, cum sa le atenuam sau sa le scadem impactul, eliminand astfel blocajele catre o viata plina de realizari si bucurie. Asadar prin intermediul terapiei ajungem sa ne cunoastem, sa ne acceptam si sa ne iubim pe noi insine si astfel sa ne construim cea mai buna viata posibila!

Psihoterapia integrativa este al patrulea si ultimul curent in psihoterapie, care integreaza elemente teoretice si practice din toate celelalte curente terapeutice. Astfel, eu insami lucrez cu procese psihodinamice care pun accentul pe vindecarea traumelor din copilarie si realizarea insight-ului, procese cognitive in care scoatem la lumina si reformulam credinte limitative, transe hipnotice in care accesam inconstientul, lucrul cu instantele psihice din analiza tranzactionala, tehnici de mindfulness si multe altele.

Dincolo de toate tehnicile folosite, esentiala in terapia integrativa este relatia dintre terapeut si client. Asa cum trauma emotionala se produce atunci cand relatia dintre copil si parinte esueaza, la fel si vindecarea se poate produce doar in cadrul unei relatii sanatoase cu un adult echilibrat si matur emotional, care poate sa contina trairile si experientele clientului.

Va astept cu mare drag in cabinetul de terapie, live sau online!