Ce este indisponibilitatea emotionala?

Indisponibilitatea emoțională se referă la acel mod de functionare in care o persoana nu răspunde nevoilor tale emoționale. Un bărbat sau o femeie indisponibil din punct de vedere emoțional are dificultăți în exprimarea sau gestionarea emoțiilor și în apropierea emoțională de alți oameni.
Indisponibilitatea emotionala poate sa fie temporara, generata de o situatie de viata sau stabila, generata de experienta de viata anterioare, care se consolideaza in elemente ale structurii de personalitate.
Indisponibilitatea emotionala temporara apare atunci cand persoana trece printr-un doliu (moartea unei persoane dragi, despartire sau divort) si nu se poate deschide emotional catre o alta persoana. De asemenea indisponibilitatea emotionala temporara se poate manifesta atunci cand persoana este deja conectata emotional cu cineva, relatie pe care de obicei o tine ascunsa.
Indiponibilitatea emotionala stabila, ca element al structurii de personalitate se formeaza atunci cand persoana a trecut prin evenimente de viata in care suferinta resimtita in urma conectarii emotionale a fost atat de mare, incat psihicul lor a decis ca pe viitor va face orice sa se protejeze de aceasta suferinta. Astfel se creaza mecanismul esential al indisponibilitatii emotionale care este disocierea emotionala.
In disocierea emotionala psihicul este scindat si aparat de propriile emotii. Persoana se hotaraste sa nu mai simta, sa nu mai aiba emotii, ceea ce produce o ruptura intre constiinta si dimensiunea emotionala. Indisponibilitatea emotionala este diferita de psihopatie, in care persoana nu mai traieste anumite emotii si nu mai are empatie pentru emotiile altora.
Atunci cand vorbim despre indisponibilitate emotionala, persoana traieste emotii, dar acestea sunt in mare parte refulate, le este negat accesul in constiinta. De aceea o persoana indisponibila emotional nu va putea sa isi simta sau sa isi numeasca propriile emotii. Actiunea sa va fi preponderent in plan mental, constient, avand acces dificil la planul emotional si la propriul constient.
Avand dificultati mari in a constientiza si a-si regla propriile trairi emotionale, persoana va trai intr-o stare de tensiune emotionala cvasi permanenta care se va manifesta preponderent in afara constiintei. Aceasta tensiune interioara conduce la iritabilitate, nervozitate accentuata, stres acut, somatizari multiple si probleme relationale.
Avand dificultati in a costientiza emotiile proprii si a empatiza cu emotiile si nevoile celorlalti, persoanele indisponibile emotional au mari dificutati in a crea si a sustine intimitatea emotionala. Acest lucru dă naștere unui conflict interior, conflictul apropiere-evitare, deoarece persoana vrea să se apropie, dar când se apropie se simte copleșită și se retrage.
Indisponibilitatea emotionala coreleaza puternic cu atasamentul evitant, cel in care persoana prefera singuratatea si evita atasamentul, ca o forma de autoprotectie emotionala. Putem spune că cineva cu stilul de atașament evitant este indisponibil emoțional, neputând să se apropie prea mult de altcineva.
Nu am gasit studii cantitative in acest sens, dar din experienta clinica si observatii personale as spune ca indisponibilitatea emotionala afecteaza mai mult barbatii decat femeile. Avand abilitati native mai reduse in exprimarea si gestionarea emotiilor, barbatii se simt mai provocati de tot ce inseamna domeniul emotional si apeleaza frecvent la disocierea emotionala ca un mecanism de aparere in fata furtunilor emotionale. Desigur ca acest lucru nu este valabil la toti barbatii, la fel cum exista si femei care manifesta indisponibilitate emotionala, in diferite grade.
Cum se formeaza indisponibilitatea emotionala?
Nevoia de conexiune interumana este innascuta si universala la toata fiintele umane. Din pacate experientele traumatice din copilarie, abuzul si neglijenta fractureaza contactul psihicului cu aceasta nevoie esentiala si denatureaza modurile de implinire ale ei. Copilul abuzat fizic, emotional, verbal invata prin experienta directa ca relatiile interumane sunt sursa de durere si suferinta si in consecinta cauta modalitati de a le evita si de a se proteja. Copilul neglijat, ale carui nevoi de baza sau emotionale au fost sistematic neimplinite sau implinite partial concluzioneaza ca ceilati oameni nu sunt o resursa in viata lui, ca nu se poate baza pe ei si creeaza strategii de viata pentru a se descurca singur.
Pentru a-si asigura supravietuirea psihologica atunci cand se confrunta cu evenimente traumatice, copilul dezvolta o serie de mecanisme de aparare, care pot fi foarte diferite in functie de temperamentul copilului si contextul traumatic in care s-a dezvoltat. Mecanismul de aparare central care sta la baza indisponibilitatii emotionale este disocierea emotionala.
In disocierea emotionala se realizeaza o scindare, o rupere a psihicului, astfel incat se pierde contactul intre constiinta si dimensiunea emotionala. Astfel persoana isi pierde capacitatea de a-si constientiza emotiile, nu isi da seama ce simte, nu poate comunica catre un altul ce simte si ii este foarte dificil sa isi gestioneze emotiile. In consecinta paradoxala, in incercarea de a evita emotiile, de fapt persoana traieste in coplesire emotionala inconstienta. Lipsa de constientizare si externalizare a emotiilor blocheaza procesul de igiena emotionala constanta, emotiile raman blocate in inconstient si in structurile fizice si psihice profunde astfel ca in timp se instaleaza disfunctia si boala fizica si psihica.
Un alt factor in formarea indisponibilitatii emotionale este sensibilitatea ca structura temperamentala inascuta. Sensibilitatea se refera la faptul ca persoana percepe realitatea intr-un mod mai intens si are reactii emotionale mai intense decat media populatiei. Astfel la intersectia intre un fond sensibil si experientele traumatice se creaza frica de emotii si dorinta de evitare a acestora, aproape cu orice pret.
In consecinta acel copil creste intr-un adolescent si apoi un adult care va trai cu prioritatea, incostienta, de a se proteja. De a se proteja in fata emotiilor, de a evita situatii personale si sociale care trezesc emotii, care pot sa il vulnerabilizeze si sa il ranesca. Relatiile personale si sociale vor fi superficiale, oamenii vor fi tinuti la distanta, persoana va deveni hiperindependenta si hiperactiva, amandoua mecanisme de protectie general intalnite la persoanele indisponibile emotional.
Care sunt manifestarile indisponibilitatii emotionale? Cum recunosti o persoana indisponibila emotional?
In incercarea de a se pastra in siguranta emotionala, o persoana indisponibila emotional nu se angajeaza in relatii profunde si de durata, decat atunci cand acestea sunt obligatorii (relatii de munca, relatii cu familia de origine). O astfel de persoana evita intimitatea cu orice pret, nu face planuri pe termen lung, nu isi ia angajamente, nu face promisiuni. In zona romantica, prefera sa aiba relatii pasagere cu mai multe persoane, decat sa aprofundeze o relatie cu una singura. Atunci cand se construieste o relatie cu o persoana, aceasta relatie este mentinuta la un nivel superficial (intalniri pasagere, fara prea multe activitati comune, evitarea prezentarii familiei sau prietenilor, evitarea planurilor pe termen lung). De asemenea sunt evitate discutiile si confruntarile cu privire la angajamentul sau in relatii, preferand sa pastreze ambiguitatea si creand astfel confuzie.
O persoana indisponibila emotional evita sa ofere prea multe detalii despre viata proprie. Va evita sa vorbeasca despre sine, preocuparile sau activitatie sale. Nu discuta mai deloc despre trairile si emotiile sale, este foarte rezervata, fiind invaluita intr-o aura de mister.
O persoana indisponibila emotional traieste un conflict interior intre nevoia de a crea conexiune emotionala si frica de suferinta pe care i-ar putea cauza-o pierderea acestei conexiuni. In consecinta comportamentul sau fata de un potential partener va fi acela de yo-yo, de du-te-vino, ba vreau, ba nu vreau. Atunci cand se creaza intimitate emotionala/sexuala cu un partener, persoana se va speria si va fugi, cand potentialul partener se indeparteaza, cel indisponibil emotional se intoarce si solicita conexiunea. Aceasta dinamica este extrem de nesanatoasa si provoaca rani profunde si multa confuzie partenerului sau.
O persoana indisponibila emotional nu isi recunoaste si nu isi poate identifica propriile emotii. La intrebarea “Ce simti?” va raspunde cel mai probabil “Nu stiu.” sau “Trebuie sa ma gandesc.” Traind cu frica fata de emotii, o astfel de persoana va evita si emotiile celorlalti si in general situatiile care genereaza emotionalitate. In consecinta o astfel de persoana functioneaza foarte mult in plan mental.
In procesul de gasire a unui partener romantic, este foarte critic cu potentialii parteneri si gaseste defecte si cusururi la fiecare. Sau tinde sa initieze relatii cu persoane cu care oricum nu poate aprofunda relatia (persoane casatorite, aflate la distanta, etc.)
Cum se simte relatia cu un partener indisponibil emotional?
Relatia cu un partener indisponibil emotional este extrem de frustranta si de dureroasa. Un astfel de partener mentine distanta emotionala si fizica si face foarte dificila construirea intimitatii. Prin comportamentele sale de tip yo-yo,ba vreau, ba nu vreau, persoana indisponibila emotional creaza foarte multa confuzie in mintea potentialului partener, alternand intre semnale mixte de interes/dezinteres. De multe ori, increderea si stima de sine ale partenerului sau devin profund erodate acesta ajungand sa isi puna intrebari de genul “Nu sunt suficient de bun?”, “Nu am facut destul?”
In mod paradoxal, persoanele indisponibile emotional tind sa fie mai seducatoare decat cele disponibile emotional. Invaluite intr-o aura de mister si fiind greu de cucerit, ele creeaza tensiune emotionala si sexuala mai mare decat o persoana echilibrata emotional. De asemenea indisponibilitatea emotionala supracompenseaza in alte domenii ale vietii. Dezvoltand hiperactivitate si hiperindependenta ca mecanisme de aparare, aceste persoane au realizari profesionale, financiare si sociale peste medie si acestea, la randul lor, le sporesc atractivitatea.
Din pacate posibilitatea de a contrui o relatie sanatoasa pe termen lung cu o persoana indisponibila emotional este limitata si mai mult decat atat, interactiunea pe termen lung cu o persoana indisponibila emotional poate fi de-a dreptul traumatica. Nu de putine ori am primit in cabinet femei care interactionasera ani de zile cu parteneri indisponibili emotional, in continuare indragostite si cu speranta ca pana la urma vor putea realiza conexiune. In toate aceste cazuri consumul emotional era urias si interactiunea sapase deja rani adanci in psihicul lor. Aceste cliente mi-au marturisit ! “Nu m-am indoit niciodata de mine inainte, dar parca acum nu mai stiu cine sunt si ce vreau!”, “In permanenta ma intreb daca am facut destul sau unde am gresit.!” “Am impresia ca nu mai sunt buna de nimic si nimeni altcineva nu o sa ma mai vrea.”. In final cel mai adesea potentialul partener renunta, dupa mult ani de efort si epuizare emotionala si psihologica.
Indisponibilitatea emotionala se poate vindeca?
Raspunsul este “Da”, cu doua conditii importante. Aceleasi doua conditii care exista pentru orice obiectiv terapeutic consistent si anume: motivatia profunda si puternica a clientului pentru vindecare si efortul constant si considerabil pe o perioada lunga de timp.
Indisponibilitatea emotionala este o provocare mare, atat pentru persoana care o manifesta, cat si pentru terapeutul care accepta sa lucreze cu acest subiect. Avandu-si originea in abuzul si neglijenta din copilarie, indisponibilitatea emotionala are radacini profunde in psihicul persoanei, initial este un mecanism de aparare care a mentinut persoana intr-o oarecare integralitate psihologica, care pe parcursul vietii s-a sedimentat ca un mod de a fi, care a inceput sa devina disfunctional.
Care sunt pasii pentru schimbare?
– Suferinta proprie devine mai mare decat beneficiile mecanismului de indisponibilitatea emotioanala. Acesta este absolut primul pas in crearea motivatiei pentru orice obiectiv terapeutic. Devenim interesati de vindecare si schimbare atunci cand ne doare ceva si ne doare atat de tare astfel incat status quo-ul, starea de fapt, nu mai poate fi tolerata.
Beneficiile aparente ale indisponibilitatii sunt multiple. Mai mult sau mai putin anesteziata emotional, persoana nu pierde timp si energie cu obisnuitele drame umane, cu conectarea, cu relaxarea, cu timpul cu ceilalti si isi canalizeaza timpul si energia catre obiective profesionale sau personale. Dupa cativa ani intr-o astfel de functionare incep primele roade: realizari profesionale si personale peste medie, statut social si financiar peste medie, vanitate, orgoliu, stima de sine crescuta. Persoana este dorita, admirata, in acelasi timp de neatins. In acelasi timp, incepe sa se simte goala pe interior, neiubita, neconectata. Apare anxietatea, depresia. Cauta conectarea, dar nu o poate realiza. Traieste intr-o tensiune interioara permanenta si incepe sa dezvolte tulburari emotionale si simptome fizice. Apar crizele in viata personala si profesionala si persoana incepe sa isi puna intrebari.
– Intr-un cadru personal sau unul terapeutic, persoana intelege si accepta ca functioneaza cu un mecanism de indisponibilitatea emotionala si isi asuma schimbarea
– Incepe procesul terapeutic de vindecare si schimbare care pleaca de la cauzele problemei si propune vindecarea ca mod de functionare inversat fata de cel care a produs problema.
Se lucreaza pe vindecarea si integrarea traumelor din copilarie si pe gestionarea simptomelor din prezent, pentru a elibera psihicul de acesti 2 mari energofagi. Psihicul nostru consuma enorm de multa energie in a cara, in inconstient, traume neprocesate si in a gestiona simptome curente (depresie, anxietate, dureri fizice, etc.). Odata ce aceste procese sunt ameliorate, psihicul dobandeste un surplus de energie care poate fi investit in schimbari structurale si de functionare ale personalitatii.
Cu aceasta noua energie eliberata, se ataca nucleul dur al indisponibilitatii emotionale care este disocierea emotionala. Avand in vedere ca disocierea emotionala este o inchidere fata de emotii, se parcurge drumul invers al deschiderii si reimprietenirii cu emotiile. Persoana este incurajata sa isi traiasca constient propriile emotii, fara sa incerce sa le modifice, sa isi observe senzatiile fiziologice asociate, traind astfel de multiple ori experienta faptului ca emotiile vin si pleaca, nu ne omoara, nu ne schilodesc, nu sunt mai puternice decat noi. Persoana este incurajata sa isi recunoasca si sa isi denumeasca emotiile, asa numita alfabetizare emotionala. Pentru barbati mai ales, se resemnifica ideea de putere interioara de la “Sunt puternic si nu am emotii.” la “Sunt puternic, am emotii si actionez in prezenta acestor emotii.”
Usor usor se reinstaureaza o reimprietenire cu emotiile, o reintegrare psihica minte-suflet-corp, o ameliorare a simtomelor fizice si emotionale, o imbunatatire a relatiilor cu ceilalti si a starii emotionale generale.
Daca sunteti o persoana cu indisponibilitate emotionala sau iubiti, traiti, munciti sau sunteti prieteni cu o astfel de persoana, sper ca textul de mai sus v-a ajutat sa va intelegeti mai bine sau sa il intelegeti mai bine pe cel de langa voi. Sper in acelasi timp ca v-a motivat sa incepeti sa contemplati posibilitatea de a iesi din acest mecanism pentru o conectare autentica, reala, profunda cu cei din jur! Noi ne nastem din conectarea cu alta fiinta umana si murim catre o conexiune cu totul, starea de conectare este starea noastra fireasca, umana, primordiala!