- 27 iulie 2021
- roxanaflorescu
- Niciun comentariu
Despre nevoi
In limba romana cuvantul „nevoie” are cel mai adesea o conotatie negativa. De multe ori folosim in limbajul uzual acest cuvant atunci cand „mergem sa ne facem nevoile”, desemnand o activitate murdara, respingatoare sau atunci cand trebuie sa ne ocupam de ceva, „de voie de nevoie”, deci suntem obligati sau când ajutăm „la nevoie” si din nou ne referim la o situatie negativa.
Poate ca aceasta bariera lingvinstica ne-a impiedicat pana acum sa ne imprietenim mai mult cu cuvantul si conceptul de „nevoie”, care in realitatea psihologica a tuturor oamenilor este esential. Vorbitorii de limba engleza sunt mult mai imprieteniti cu cuvantul lor, „need” pe care aproape ca l-am adoptat si noi in limba romana pentru a ne raporta la ceva de care avem nevoie, a carui implinire este importanta pentru bunastarea noastra fizica si psihica.
Cand vorbim despre o nevoie vorbim despre o stare de deficit, o lipsa care motiveaza fiinta umana sa se puna in miscare, sa actioneze. Palierul nevoilor este primul palier din structura profunda a psihicului uman, peste care se adauga actiunea, emotia, gandirea. Sa luam exemplul unui bebelus a carui nevoie de conectare profunda cu o alta fiinta umana nu este satisfacuta, atunci cand este pus la somn singur. Avand aceasta nevoie nesatisfacuta, el va actiona (va plange), daca nevoia sa continua sa fie nesatisfacuta va avea o emotie sau mai multe (teama, frustrare, furie), si dupa repetarea dureroasa a acestei experiente va aparea si o cognitie (ex- „Pe lumea asta nu te ajuta nimeni, trebuie sa te descurci singur.”).
Ce este esential sa intelegem este ca in spatele oricarei actiuni umane se afla o nevoie sau, cel mai adesea, mai multe. Atunci cand iesim in oras cu prietenii, de obicei ne sunt implinite nevoile de acceptare, de apreciere, de conectare. Atunci cand petrecem o seara linistita acasa cu partenerul nostru, probabil ca ne implinim nevoile de odihna, de siguranta si de sprijin. Atunci cand mergem la serviciu, multi dintre noi cautam sa ne implinim nevoile de siguranta financiara, recunoastere si conectare sociala. Chiar si atunci cand ajutam pe cineva si ne imaginam ca actionam pentru implinirea nevoilor celeilalte persoane, cautam in acelasi timp sa ne implinim si propriile nevoi de recunoastere, apreciere sau apropiere.
Avand in vedere ca fiinta umana are mai multe dimensiuni (corp, minte, emotii, spirit) si nevoile umane pot fi incadrate in aceste categorii. Nevoile care tin de corp, numite adesea nevoi fiziologice se refera la nevoile de baza, esentiale pentru supravietuirea fizica si anume nevoia de aer, apa, hrana, somn, miscare, sex, etc. Nevoile cognitive se refera la nevoile mintii noastre, nevoia de a intelege lumea, universul, fiinta umana si alte fenomene. Nevoile emotionale se refera cel mai adesea la nevoia de a se simti in siguranta, nevoia de a fi intr-o comunitate, societate, de a fi recunoscut, nevoia de succes, aprobare, nevoia de conectare profunda cu alte fiinte umane, nevoia de a fi expus la varietate si aventura. Nevoile spirituale se refera la nevoia de a intelege sensul existentei, de a contribui, de a ne conecta cu sacrul, de a percepe si a experimenta divinul.
In procesul de vindecare, crestere si dezvoltare personala, cunoastere si iubire de Sine, este vital sa intelegem care este motorul actiunilor noastre, care sunt nevoile din care actionam. Cand mergem in bar si bem seara peste masura, ce nevoi cautam sa ne implinim? Nevoia de conexiune si apartenenta, acceptare, iubire? Cum putem sa raspundem la aceste nevoi fara a apela la un comportament distructiv? Intelegand nevoia reala din spatele unui comportament negativ, il putem ajusta sau schimba cu un comportament pozitiv, care raspunde la aceleasi nevoi.
Elaborand propria sa teorie despre nevoile psihologice umane, Tony Robbins postuleaza ca, in calitate de adulti, fiecare avem o nevoie psihologica mai pregnanta, ca fiind acea nevoie care in copilarie ne-a fost cel mai putin satisfacuta. Care a fost nevoia care ti-a fost cel mai grav incalcata in copilarie? Ai avut o copilarie plina de lipsuri si nesigurante financiare, in care traiai adesea cu sentimentul de nesiguranta si instabilitate? Atunci in viata de adult vei cauta sa iti compensezi, in exces, nevoia de siguranta si stabilitate financiara, dedicand mult timp si efort in a produce si a economisi resurse financiare, adesea, in detrimentul implinirii altor nevoi.
Cunoasterea de sine este un proces complex care include, printre altele, si intelegerea nevoilor din care actionam. Termenul de „nevoie” nu se refera la ceva negativ, care trebuie ignorat si bagat sub pres, nevoile noastre sunt motorul real al actiunilor noastre si pentru a ne intelege actiunile este nevoie sa identificam nevoia/nevoile din spatele acestora. A venit timpul sa facem cunostinta si sa ne imprietenim cu propriile nevoi, pentru ca adevarata noastra realitate este realitatea nevoilor noastre.