- 16 februarie 0021
- roxanaflorescu
- Niciun comentariu
Legaturi pierdute
De mult nu am mai citit o carte care sa imi placa atat de mult, sa fie atat de bine documentata, atat de bine scrisa si atat de strans legata de experienta personala a autorului.
“Legaturi pierdute”, cartea scrisa de Johann Hari in 2018, ofera o perspectiva comprehensiva, bine argumentata si minunat descrisa a cauzelor bio-psiho-sociale ale depresiei si anxietatii, urmata de recomandari pentru preventie si tratament.
Autorul pleaca de la experienta personala in care a abordat propria problema legata de depresie si anxietate prin solutia farmacologica, a antidepresivelor, o solutie care in anii 2000 era foarte larg raspandita in lumea occidentala, plecand de la premisa ca depresia si anxietatea sunt cauzate de un deficit de serotonina in creier. Mergand pe firul istoric si stiintific, autorul demonstreaza ca ideea cu deficitul de serotonina este de fapt o inventie si un mit, care a fost preluat si amplificat de catre companiile farmaceutice, doar pentru a mentine si a largi o piata a antidepresivelor, la niste dimensiuni de-a dreptul alarmante. De exemplu, la inceputul anilor 2000, in Marea Britanie consumul de Prozac a inceput sa devina atat de mare, incat medicamentul a inceput sa fie regasit in apele uzate si ulterior in apa de la robinet.
Plecand de la excluderea din DSM (renumitul manual american al tulburarilor mentale) a doliului ca si forma de depresie, autorul sublinieaza faptul ca doliul este o forma de deconectare de la o persoana iubita. Atunci de ce nu ar putea si alte forme de depresie sa fie de fapt rezultatul altor forme de deconectare? ¬¬ Dupa cum autorul formuleaza “Mi-am dat seama ca depresia este si ea o forma de doliu- pentru toate conexiunile de care avem nevoie, dar pe care nu le avem.” (pg 317).
Plecand de la aceasta premisa, autorul descrie mai multe forme de deconectare care sunt listate si argumentate ca principalele cauze ale depresiei si anxietatii:
- deconectarea de la o munca cu sens
- deconectarea de la alti oameni (singuratatea)
- deconectarea de valorile importante vs. materialismul si consumerismul
- deconectarea de traumele din copilarie, lipsa de constienta si vindecare a evenimentelor nefericite din trecut
- deconectarea de pozitia sociala si de respect
- deconectarea de la natura
- deconectarea de la un viitor sigur sau promitator
- exista si o componenta genetica a depresiei care se poate declansa in conditii de adversitate.
Identificand deconectarea ca fiind sursa principala a depresiei si anxietatii, nu este atunci de mirare ca solutia pentru ameliorarea acestor stari se gaseste in reconectare si refacerea legaturilor. Astfel reconectarea cu alti oameni si a face ceva pentru ceilalalti este prima solutie identificata, urmata de reconectarea cu o munca cu sens si reconectarea fata de valorile importante. Autorul vorbeste si citeaza studii despre utilizarea meditatiei, a rugaciunii si a substantelor psihedelice pentru a depasi granitele inguste ale Eului nostru si a ne reconecta cu tot ceea ce exista. Constientizarea si depasirea traumelor din copilarie este o alta cale importanta prin care ne eliberam de evenimentele neplacute din trecut si ne deschidem fiinta catre multiple alte experiente pe care viata ni le poate oferi.
Plecand de la premisa ca “Depresia nu este o boala. Depresia reprezinta o reactie normala la experiente de viata anormale” (Allen Barbour, citat de Johann Hari, pg. 149), solutiile privind ameliorarea si vindecarea depresiei tin de stilul de viata, alegerile pe care le facem si structura si viata sociala per ansamblu.